Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Cursus literatuur: Nescio

19 april 2022 om 10:00 tot 19 april 2022 om 11:30 | Bibliotheek Hasselt | Kosten losse les €5,00

Deze ochtend (5e en laatste les) bespreekt Jan Kristen het werk van Nescio aan de hand van de biografie van Lieneke Frerichs. In deze prachtige biografie zet Lieneke Frerichs de gesloten, eenzelvige Nescio in het volle licht. Aan de hand van ontroerende, soms ontluisterende details laat zij zien hoe de schrijver telkens op zoek ging naar wat mooi en waarachtig was.

Jan Hendrik Frederik Grönloh pseudoniem Nescio (Latijn voor “Ik weet (het) niet”) was een Nederlandse schrijver van neoromantische verhalen in een deels op Multatuli geïnspireerde stijl. Zijn bekendste titels zijn de drie novellen De uitvreter (1911), Titaantjes (1915) en Dichtertje (1918). Nescio’s stijl is precies en origineel, met weinig versiering maar juist veel understatement.
Knuvelder (literatuur historicus) omschrijft hem als een “onderkoeld of ironisch neoromanticus” die de indruk wil wekken “een ongeëmotioneerd, bijna nuchter verteller te zijn” en aldus met minimale middelen maximale effecten bereikt.

Dit is een lopende cursus maar deelname per les is mogelijk. Kosten per les: €5,00. Opgave kan via SCAB-Hasselt@hotmail.com of via het opgaveformulier in de bibliotheek Hasselt.

Deel dit:
Terug naar agenda