Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Cursus literatuur: Rainer Maria Rilke

18 februari 2020 om 10:00 tot 18 februari 2020 om 11:30 | Bibliotheek Hasselt | € 5,00

Les 4 van de vijfdelige literatuurcursus van neerlandicus Jan Kristen gaat over Rainer Maria Rilke.

Rilke (1875-1926) was een van de belangrijkste lyrische dichters in de Duitse taal. Naast poëzie schreef hij verhalen, een roman, opstellen over kunst en cultuur en talrijke vertalingen, onder andere uit het Frans, van literaire werken en lyriek. Zijn omvangrijke briefwisseling vormt een belangrijk deel van zijn literaire nalatenschap.
Rilke volgde in zijn gedichten een spoor dat verwant is aan de filosofie van zijn tijd, namelijk die van Arthur Schopenhauer en met name Friedrich Nietzsche, die hij reeds vroeg leerde kennen. Dit spoor leidt  tot een radicale afrekening met zowel het westelijke christendom als de moderne natuurwetenschap.
Rilke, door een Nederlands dichter eens ‘de Michael Jackson van zijn tijd’ genoemd, staat vooral bekend om zijn dromerige melancholie. Maar hij had ook een andere kant: sterk, plastisch, zinnelijk. Hij was een tijd de assistent van beeldhouwer Rodin, van wie hij naar eigen zeggen leerde kijken. Rilke leefde een verlangend, smachtend leven, zoekend naar liefde en zich uitstortend in zijn poëzie.

De laatste aflevering van de literatuurcursus is op 17 maart. Deelname kost 5 euro per les. SCAB-vrienden die alle lessen volgen betalen 20 euro.

Deel dit:
Terug naar agenda