Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Cursus muziekgeschiedenis: Joseph Haydn

8 januari 2020 om 20:00 tot 8 januari 2020 om 22:00 | Bibliotheek Hasselt | € 30, SCAB-vrienden € 25

In de eerste weken van het Beethoven-jaar 2020 belicht Marcel Zwitser de muziek van Joseph Haydn, de ondergewaardeerde, maar vaak verrassende grondlegger van de Weense klassieke stijl, die een jaar Beethovens docent is geweest en van wie Beethoven beslissende impulsen kreeg voor zijn eigen werk.

De verdienste van Franz Joseph Haydn (1732-1809) voor de klassieke muziek is immens: hij vestigde de traditionele vierdelige vorm van de klassieke symfonie, stuwde het strijkkwartet naar een eerste hoogtepunt en droeg wezenlijk bij aan de ontwikkeling van de klassieke vormen als rondo en sonate. Terecht wordt zijn naam genoemd in elk muziekgeschiedenisboek.

In de praktijk van de concertzaal is Haydns faam echter gebaseerd op een relatief klein aantal werken: een aantal late symfonieën (uit een totaal van meer dan honderd), enkele strijkkwartetten (uit 68), pianotrio’s (uit 43) en pianosonates (uit 62) – en niet te vergeten twee avondvullende oratoria, waarvan Die Schöpfung (1799) algemeen als zijn meesterwerk geldt. Veel muziek daterend van de jaren vóór de hoogtijdagen van de volgroeide klassieke stijl (vanaf circa 1780) is echter ook de moeite van het beluisteren waard en die is helaas slechts sporadisch te horen.

De driedelige cursus is op 8, 15 en 22 januari. Opgeven kan via scab-hasselt@hotmail.com of via het inschrijfformulier bij de balie van de bibliotheek.

Deel dit:
Terug naar agenda