Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

SCAB-film: La belle époque

15 september 2020 om 20:00 tot 15 september 2020 om 22:30 | Bibliotheek Hasselt | € 7,50, SCAB-vrienden € 5,00

Wie wil niet de magie herbeleven van een eerste verliefde ontmoeting in het verleden? In het gelaagde La belle époque creëert een bedrijf met hulp van acteurs zulke ervaringen. De SCAB draait de film op dinsdag 15 september in de bieb in Hasselt.

La belle époque gaat over nostalgisch verlangen naar vroeger; de tijd van jeugdige onbezonnenheid toen de wereld één groot avontuur leek. Bij Victor uit dat zich in zo’n hevige romantisering van het verleden dat hij zich een vreemde voelt in de huidige tijd, met verbittering en chagrijn als resultaat. Dat hij in de nagebouwde bistro uit 1974 bij de herbeleving van zijn verliefdheid valt voor de actrice die de jonge versie van zijn vrouw speelt, had gemakkelijk tot typisch Franse o-la-la-scènes kunnen leiden. De film valt niet in die valkuil, maar onderzoekt behendig en innemend het fenomeen nostalgie: was vroeger echt alles beter?

Het kost weinig moeite om Victors ziekelijke nostalgie niet alleen als een persoonlijk probleem, maar als een aandoening van heel Frankrijk te zien. Het land weet zich geen raad met de moderne tijd, met als gevolg een enorme hang naar het verleden. Maar La belle époque heeft ook iets te melden over de almacht van regisseurs. Antoine, die de re-enactments regisseert, is een tirannieke kerel die zijn vriendin in ongemakkelijke situaties manipuleert. De thematische gelaagdheid tilt La belle époque boven de conventionele romkom uit, die de film ook is. 

Vanwege de coronamaatregelingen is er geen drankje na afloop. Vooraf is wel koffie verkrijgbaar. De bibliotheek is zo ingericht, dat bezoekers anderhalve meter afstand van elkaar kunnen houden.

Deel dit:
Terug naar agenda