Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Socratisch gesprek over aanvaarden

17 november 2022 om 19:30 tot 17 november 2022 om 22:00 | Baangracht 6, Hasselt | €7,50 (SCAB-vrienden €5,00)

Het Socratisch gesprek is een groepsgesprek over een fundamentele, liefst filosofische, vraag. Deze keer over aanvaarden.

Is er een verschil tussen het aanvaarden van een actie van een ander en het je erbij neer leggen? Is er een verschil tussen iets aanvaarden en iets ondergaan? Is aanvaarden een actie of juist het je onthouden van actie? En is het moeilijker iets van jezelf te aanvaarden of iets van een ander? Gerlach Peters, een volgeling van de moderne devotie, zei: Het leven van een mens bestaat uit twee dingen, het goede te doen wat van je verwacht wordt en de narigheid verdragen die je overkomt. Eén van zijn broeders van het gemene leven zei: Goede kontakten met vriendelijke mensen zijn gemakkelijk. Maar het is een compliment waard als je zonder ruzie kunt omgaan met vierkante, onbeheerste mensen die het niet met je eens zijn. Wat is dat aanvaarden?

De vraag/vragen staat in verband met een concrete, voor ieder toegankelijke ervaring. Het is geen resultaatgericht gesprek en geen discussie. Het gaat om het gezamenlijke onderzoek naar antwoorden aan de hand van een systematische reflectie. De deelnemers gaan gezamenlijk op zoek naar antwoorden.

Het gesprek staat onder leiding van Karel van Haaften.

Wil je meepraten? Meld je dan aan via scab-hasselt@hotmail.com. Het maximaal aantal deelnemers is tien.

Deel dit:
Terug naar agenda