Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Socratisch gesprek over gelijkwaardigheid

15 september 2022 om 19:30 tot 15 september 2022 om 22:00 | N.t.b. | €7,50 (SCAB-vrienden €5,00)

Het Socratisch gesprek is een groepsgesprek over een fundamentele, liefst filosofische, vraag. Deze keer over gelijkwaardigheid.

“Mensen zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig”, dit is een veel gebruikte uitspraak door organisaties die zich inzetten voor gelijke rechten of gelijke behandeling tussen mensen. Zij vragen aandacht voor bijvoorbeeld een rolstoelvriendelijk uitgaansgelegenheid of het solliciteren zonder naam of gender. Of dat ook het kind gehoord en serieus genomen dient te worden over zijn wensen en behoefte bij een scheiding. Kan er afgesproken worden om gelijkwaardig te zijn? Of zijn het maken van afspraken (gelijke rechten, behandeling) voorwaardelijkheid om gelijkwaardigheid te ervaren? Is gelijkwaardigheid iets dat van bovenaf of buitenaf ingezet wordt? Of is het juist een beweging van binnen uit? En begint het dan bij de ander of bij jezelf? Zijn mensen gelijkwaardigheid door of ondanks de verschillen? En kan gelijkwaardigheid verschillend ervaren worden?

De vraag/vragen staat in verband met een concrete, voor ieder toegankelijke ervaring. Het is geen resultaatgericht gesprek en geen discussie. Het gaat om het gezamenlijke onderzoek naar antwoorden aan de hand van een systematische reflectie. De deelnemers gaan gezamenlijk op zoek naar antwoorden.

Het gesprek staat onder leiding van Karel van Haaften. Deze keer niet in de bibliotheek maar op een nog nader te bepalen locatie. Volgt zodra bekend.

Wil je meepraten? Meld je dan aan via scab-hasselt@hotmail.com. Het maximaal aantal deelnemers is tien.

Deel dit:
Terug naar agenda