Marcel Zwitser bespreekt Haydn,

“Laten wij beginnen met het luisteren naar een menuet van Joseph Haydn”.

De 30 aanwezigen luisteren aandachtig. “Wat horen jullie?” Er worden wat suggesties gedaan zoals; “mooi….droevig?……melancholiek?….”.  “Ja, zegt Marcel, dat misschien ook allemaal. Een menuet heeft een 3/4de  maat, je telt van 1, 2, 3, een walsje dus, maar ik laat het nog eens horen en probeer dan mee te tellen van 1, 2, 3 en 1, 2, 3 enz..” 

Aan het woord is Marcel Zwitser die traditiegetrouw in januari voor SCAB een muziekcursus van 3 avonden geeft. Dit jaar was het Joseph Haydn die werd besproken.

De aanwezigen tellen mee met de maat en dan……het klopt niet. Soms kom je 1 tel tekort en soms 1 of 2 tellen teveel. Dan legt Marcel het uit: “Haydn neemt een loopje met je. Het is nog steeds een 3/4de maat maar wat hij op de ene maat te kort neemt, vult hij die in de volgende maten weer aan. De muzieklijn gaat dus door de maatvoering heen. Dat maakt de muziek van Haydn zo spannend.” Met deze uitleg krijgt luisteren naar muziek er een dimensie bij. 

Marcel legt uit waarom Die Schöpfung (“Luister naar de passage wanneer God het licht schept.”) een veel beter oratorium is dan Die Jahreszeiten alhoewel ook in dit stuk heel wat te beleven valt: “Hoor je de boer die het land bewerkt, fluiten? Bij Die Jahreszeiten is Haydn veel ouder en zijn leven van reizen en componeren heeft zijn tol opgeëist.”

Dat Marcel Zwitser als musicoloog veel van (klassieke) muziek weet is algemeen bekend. Maar wat het echt bijzonder maakt, is dat hij de muziek ook weet te plaatsen in een breder historische perspectief. Tel daarbij op dat hij een boeiende verteller is met veel expressie. Dát maakt zo’n cursus door Marcel heel bijzonder. Niet voor niets komen de aanwezigen niet alleen uit Hasselt maar ook van buiten Hasselt om deze cursus bij te wonen. 

Na afloop werd dan ook direct aan Marcel Zwitser gevraagd: “Volgend jaar toch weer?” Natuurlijk: Marcel komt graag volgend jaar terug en mogelijk dan met Igor Stravinsky. Wij verheugen ons er nu al op.

Tekst: Renald van der Werf

compleet nieuwsoverzicht