Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Cursus kunstgeschiedenis door Ben van Haaster

8 januari om 20:00 tot 8 januari om 21:30 | Bibliotheek Hasselt | €30,00 (SCAB-vrienden €20,00)

In vier avonden gaat Ben van Haaster (bekend van onze eerdere cursussen kunstgeschiedenis) ons meenemen in de wereld van ‘Relaties & Contrasten II’.

Dit als opwarmer voor de binnenkort te openen expositie in Museum Belvédère, waarin de kunstcollectie van Hans en Cora de Vries centraal staat. Deze collectie in Heerenveen is samengesteld op basis van stilistische overeenkomsten en tegenstellingen tussen kunstwerken. Dit idee van een soort ‘dubbelportretten’ daagt Ben uit om er een serie lessen over te maken. Met de informatie uit de lessen zullen we deze expositie intenser kunnen beleven en zien. Want na de vier lesavonden is het mogelijk om gezamenlijk een bezoek te brengen aan het museum in Heerenveen.

Lesavonden: 11 en 18 december, 8 en 15 januari in de bibliotheek Hasselt. Excursie naar Museum Belvédère Heerenveen zaterdag 20 januari 2024. De excursie naar Heerenveen wordt besproken tijdens de lessen, geen verplichting om mee te gaan, eigen kosten (museumjaarkaart = geldig) we gaan carpoolen!

Opgave: scab-hasselt@hotmail.com of formulier in de bibliotheek Hasselt

 

Achtergrond info: Relaties & Contrasten II  – de collectie van Hans en Cora de Vries 

In 2020 stelde Museum Belvédère een omvangrijke tentoonstelling samen uit de collectie van Hans en Cora de Vries. Vanwege de coronacrisis en een langdurige lockdown was deze nauwelijks voor het publiek toegankelijk. In een andere samenstelling, met meerdere topstukken die toen niet werden getoond, presenteert Museum Belvédère in het najaar van 2023 een vervolg op het ambitieuze project. Van 1969 tot aan 2004 leidde Cora de Vries (1944-2010) de befaamde galerie Collection d’Art in Amsterdam, waar vele toonaangevende kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeerden. Parallel aan het galeriebeleid bouwde ze samen met haar man Hans de Vries een imposante privéverzameling op met belangrijke kunstwerken van onder anderen: Wobbe Alkema, Karel Appel, Armando, Georg Baselitz, Gerrit Benner, Eugène Brands, Jean Dubuffet, Alphons Freymuth, Hans van Hoek, Piet Ouborg, Jan Schoonhoven, Willem de Kooning, Thijs Rinsema, Markus Lüpertz, Bram van Velde. De collectie van Hans en Cora de Vries is samengesteld op grond van stilistische verwantschappen en contrasten. Volgens dat uitgangspunt, stelt Museum Belvédère een geheel nieuwe expositie samen.

Deel dit:
Terug naar agenda