Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Cursus Literatuur: Jacques Hamelink

21 februari 2023 om 10:00 tot 21 februari 2023 om 11:30 | Bibliotheek Hasselt | €20,00 - 5 lessen / €5,00 - losse les

Jan Kristen bespreekt het werk van Jacques  Hamelink

Jacques Hamelink (1939) debuteerde in 1964. Zijn werk werd veelvuldig bekroond: voor zijn verhalen ontving hij de Vijverbergprijs en de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, voor zijn gedichten de Herman Gorterprijs, voor zijn essays de Busken Huetprijs en voor zijn gehele oeuvre de Constantijn Huygensprijs.

Zoals er abstracte en figuratieve beeldende kunst bestaat, bestaat er ook abstracte en figuratieve poëzie. De gedichten van Jacques Hamelink behoren zeker tot die laatste categorie. Zijn laatste bundel, ‘Solituden, songs’, bevat, om een Hamelink passende formulering te gebruiken, naturelle poëzie: open, aards en tastbaar en is een feest van zintuiglijk genot, waarvan je als lezer alleen maar vrolijk en geestdriftig kunt worden. Wie zijn werk vanaf de jaren zestig gevolgd heeft, had twintig jaar geleden niet kunnen voorspellen dat de oude bard uit Zeeuws-Vlaanderen (die alweer decennia in Noord-Holland woont) zich zou ontpoppen tot vertolker van de meest onbekommerde lofzangen op het leven uit onze hedendaagse literatuur.

Dit is een cursus van vijf ochtenden (18 okt., 15 nov., 17 jan., 21 febr., 21 mrt.) waarin achtereenvolgens het werk van K. Schippers, Anna Enquist, Marieke Lucas Rijneveld en Jacques Hamelink wordt besproken. In de laatste les staan middeleeuwse teksten/liederen centraal.  Deelname per les is mogelijk.

Opgeven voor losse deelname kan via SCAB-Hasselt@hotmail.com

Deel dit:
Terug naar agenda