Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Cursus Literatuur: Middeleeuwse teksten/liederen

21 maart 2023 om 10:00 tot 21 maart 2023 om 11:30 | Bibliotheek Hasselt | €20,00 - 5 lessen / €5,00 - losse les

Jan Kristen bespreekt Middeleeuwse teksten/liederen. O.a. Het lied van Heer Halewijn, Van den Vos Reinaerde en Van twee koningskinderen.

 Met de term middeleeuwen wordt de periode bedoeld tussen ca. 500 en 1500. Het is een periode waarin zich veel veranderingen voordoen zoals de opkomst van de steden en een steeds toenemend belang van het schrift, niet alleen in het Latijn maar vanaf de twaalfde eeuw ook de volkstaal (de voorloper van het Nederlands).

Middeleeuwse teksten waren doorgaans op rijm en bedoeld om te worden voorgelezen. Wie zelf een exemplaar van een tekst wilde bezitten, moest die letter voor letter laten kopiëren op perkamenten bladen (gemaakt van dierenhuid). Dat maakte dat literatuur lange tijd enkel was weggelegd voor de elite. Aan het einde van de middeleeuwen zorgden gebruik van papier en de drukpers voor ongeziene nieuwe mogelijkheden.

Dit is een cursus van vijf ochtenden (18 okt., 15 nov., 17 jan., 21 febr., 21 mrt.) waarin achtereenvolgens het werk van K. Schippers, Anna Enquist, Marieke Lucas Rijneveld en Jacques Hamelink wordt besproken. In de laatste les staan middeleeuwse teksten/liederen centraal.  Deelname per les is mogelijk.

Opgeven voor losse deelname kan via SCAB-Hasselt@hotmail.com

Deel dit:
Terug naar agenda