Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

In de vitrine: wandelgidsen van Jeroen Tersmette

1 februari 2020 tot 29 februari 2020 | Bibliotheek Hasselt | Gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren

In mijn boekenkast staan Nederlandse wandelgidsen vanaf 1914. Tientalen jaren verzamel ik Nederlandse wandelkaarten, wandelgidsen en soms curiosa die er bij horen. Vorig jaar ontmoette ik Flip van Doorn, nazaat van de wandelende dominee Jacobus Craandijk, die eind 19e eeuw door Nederland liep. Dat was voor mij reden om eens uit te zoeken wat ik al die jaren heb verzameld. De oudste wandelgids is een uitgave van de bondswandeling van de ANWB uit 1914, ruim honderd jaar oud en de allereerste gemarkeerde lange-afstandsroute in Nederland. 

Ik ben zelf, net als vele Nederlanders, begonnen met wandelen van NS-routes. Van station naar station door heel Nederland. Je kunt bij het loket het wandelgidsje halen en dan eenvoudig je weg zoeken op kaart en of tekst. Dit jaar viert Wandelnet 40 jaar NS-wandelingen. Maar het is allemaal begonnen met een wandeling, 51 jaar geleden, bij Castricum, beter bekend als de Pannekoek-wandeling. 

Na een tijdje ga je de lange-afstandspaden volgen. Het bekendste in Nederland is wel het Pieterpad, dat loopt van Pieterburen naar de Pieterberg. Inmiddels vormen de Lange-Afstand-Wandelpaden (LAW’s) samen met Streekpaden een landelijk dekkend routenetwerk van circa 11.500 km wandelweg in Nederland. 

Mijn verzameling is nu een vrij complete collectie die laat zien hoe wandelen in Nederland is uitgegroeid tot een populaire vrijetijdsbesteding.
In de vitrine in de bibliotheek van Hasselt laat ik in februari 20209 een tijdlijn zien van wandelgidsen van honderd jaar oud tot aan nu. Vandaag de dag volgen we routes vaak digitaal. Maar er worden nog steeds wandelgidsen verkocht. 

Veel plezier met deze kleine selectie van wandelgidsen. 

Jeroen Tersmette 

Deel dit:
Terug naar agenda